Menuen
Larb gai
Yam pla muk
Moo satay
Pad thai
Forårsrulle
Kylling med banan og mango
Larb gai
8 kyllingebryst, hakket
groft
olie til stegning
1 2 spsk jasminris
4 rødløg, skåret i tynde
skiver
4 forårsløg, skåret i tynde skiver
5 stængler koriander,
hakket groft
12 spsk citronsaft
4 spsk sukker
2 – 4 spsk fiskesovs
tørret, knus chili efter
smag
evt. et par mynteblade
Kom de ukogte ris på en pande, som langsomt varmes op. Rist dem på
panden til de er gyldne (pas på de ikke brænder på), og hak dem så fint som
muligt i en minihakker, foodprocessor. Den næsten pulveriserede ris stilles til
side.
Varm en pande og steg kyllingen i en smule olie, til den er
gennemstegt. Kom kyllingen i en skål og tilsæt den sammen med resten af
ingredienserne. Smag til med mere sukker, fiskesovs, citronsaft og chili for at
finde den rette balance mellem surt, sødt, salt og stærkt. Server retten straks
sammen med risene.
Yam pla muk
4 - 6 store blæksprutter
4 fed hvidløg
1 –4 små, røde chilier (birds eye)
4 stilke bladselleri,
skåret i tynde skiver
3 lille løg, skåret i
tynde både
3 forårsløg, skåret i
skiver på skrå
en håndfuld koriander,
hakket groft
en stor håndfuld
udblødte glasnudler
evt. 2 syltede hvidløg
citron- eller limejuice
fiskesovs
sukker
Rids
blæksprutterne på kryds og tværs på indersiden og skær i mindre stykker. Kom en
smule vand tilsat salt i kog i en gryde. Kom blækspruttestykkerne i gryden og
blancher dem under låg i cirka et minut (får
de længere, vil de blive seje). Dræn dem og sæt tilside. Stød hvidløg og
chili i en skål. Bland med blækspruttestykkerne og tilsæt løg, bladselleri,
forårsløg, koriander og glasnudler. Hvis der bruges syltede hvidløg, halveres
de, de yderste lag og den hårde rod for enden fjernes, og de skæres i tynde
skiver. Tilsæt dem sammen med 2 spiseskefulde af lagen. Smag til med citron-
eller limejuice, fiskesovs og sukker. Mængden afhænger af ens individuelle smag.
Moo satay
1000 g svinekød i tynde
skiver
2 tsk. Ingefær, meget
finthakket
2 tsk. hvidløgspulver
3 ½ spsk. karry
2 spsk. koriander
2 tsk. salt
4 tsk. sukker
2 tsk. kartoffelmel
8 spsk. piskefløde
2 spsk. smeltet smør
3 dl kokosmælk
bambuspinde
Varm
kokosmælken til det bliver ensartet (må ikke koge). Det hele kommes i en skål
og røres godt sammen med de øvrige krydderier, fløde og smør. Lad det trække i
mindst en time. Sæt kødet på pinde og grill i ovnen (eller på grillen hvis
vejret og sæsonen tillader det) til de er gennemstegt. Server med jordnøddesovs
og flutes.
Ingredienser
til jordnøddesovs:
6 dl kokosmælk
2 dl piskefløde
10 spsk fint hakkede (i
blender) saltede jordnødder
4 spsk sukker
2 spsk chili i olie
2 tsk. rød chili pasta
1 tsk
salt
2 tsk citronsaft
Kokosmælken
koges i en lille kasserolle. Tag en lille stegepande og kom ca. 1 dl kokosmælk
i og tilsæt rød chili pasta, chili i olie og varm det op et par minutter. Chili
blandingen hældes i kasserollen med kokosmælken og resten af krydderierne røres
i og koges et par minutter.
Pad thai
tigerrejer (så mange i
nu ønsker per person)
2 pakke risnudler 5 mm
2 pose kinapurløg (200
g)
400 g bønnespirer
8 spsk søde tørrede
radiser, hakkede (kan udelades)
8 æg
100 g saltede peanuts
2 stor fed hvidløg
2 stk. rød skalotteløg
2 lime
1 dl olie til stegning
2dl vand
Ingredienser til pad thai sauce
8 spsk. fiskesauce
12 spsk. tamarindsaft
(se teksten foroven for mere indformation)
4 spsk eddike
4 stk. palmesukker,
knust (dvs to af de runde klumper, som palmesukker oftes sælges som i pakker af
8)
2 tsk. mørk soyasauce
Alle ingredienser til saucen røres og koges godt sammen.
Risnudler udblødes i varmt vand i 20 min. Kinapurløg renses og
skæres i 2-3 cm lange stykker. Gem nogle endestykker (ca. 15 cm lange) til
pynt. Løg og hvidløg hakkes. Peanuts blendes groft. Søde tørrede radiser
blendes. Skær lime ud i store både.
Risnudlerne er vanskelige at stege. Derfor steges der kun til 2
portioner ad gangen. Derfor gennemgås det efterfølgende 2 gange, hver gang med
anvendelse af halvdelen af ingredienserne.
Olien opvarmes i wok eller på en stor slip let stegepande, hvor på
hvidløg og løg steges gyldent. Tilsæt rejer, og steg indtil de er blevet røde
(næsten gennemstegt). Risnudler steges med samtidig med at vandet stænkes over
og løftes eller skilles ad med en eller to paletter. Det kan blive nødvendig at
tilsætte yderligere olie under stegning af risnudlerne for at undgå, at disse
klumper sammen. Skub blandingen til side, kom lidt mere olie på, og slå æggene
ud. Steg disse stive sammen med risnudlerne. Saucen og de blendede radiser
tilsættes. Herefter tilsættes bønnespirer (gem nogle bønnespirer til pynt) og
til sidst kinapurløg.
Anret 2 portioner på 2 store flade tallerkener. Kom en
spiseskefuld hakket peanuts på risnudlerne. Server med ekstra bønnespirer,
kinapurløg og limebåde. Som tilbehør serveres chili pulver, fiskesauce og
eventuelt sukker.
Forårsrulle
800 g hakket svinekød
et par tørrede
shitakesvampe
et par tørrede sorte
kinesiske svampe (black fungus)
2 lille dåser bambusskud
i strimler
en håndfuld udblødte
glasnudler, klippet i lidt mindre stykker
2 løg, hakket
8 fed hvidløg, hakket
2 gulerod, revet
6 - 8 spsk soya
2 tsk hvid peber
2 tsk sukker
2 tsk salt
En god stor håndfuld
bønnespirer
2 æg (til pensling),
pisket
ca 25 orårsrullerplader
Filodej
olie til stegning I
friture
Tilbehør:
Sød chilisovs
Mørk soya
Svampene udblødes i vand natten over eller, hvis man ikke har så
meget tid, et par timer i varmt vand. Skær dem herefter i tynde
skiver/strimler. Alle ingredienser til fyldet på nær bønnespirer blandes og
steges i en wok indtil kødet er gennemstegt. Smag til og tilsæt mere soya,
sukker, salt eller peber, hvis det er nødvendigt og lad det så køle lidt af og
så tilsæt bønnespirer.
Varm olien op i en gryde. Når den er varm, begyndes der på at
folde forårsrullerne. En skefuld fyld eller to lægges på en forårsrulleplade og
foldes. Steg 4-5 forsårsruller ad gangen og læg til afdrypning i et dørslag, en
si eller på en tallerken dækket med køkkenrulle. Server med sød chilisovs og
eventuelt mørk soya.
Kylling
med banan og mango
4 store kyllingebryst filetter
6 bananer
2 moden mango
2 rød peberfrugt
2 lime
5 tsk karry
4 spsk sød chilisauce
4 tsk chiliflager
Lidt olie
Salt og peber
8 dl piskefløde
Evt. ris til servering
Skær hver af de to kyllingebryst filetter i 3 tykke strimler på
langs.
Læg strimlerne i et fad og dryp med lidt olie.
Bag ved 200 c. i 15 min.
Skær mango og peberfrugt i tern og bananerne i skiver.
Fordel bananskiverne i et ildfast fad sammen med mango og
peberfrugt terningerne.
Drys med lidt salt og fordel saft og revet skal over fra
limefrugten.
Bland karry, chilisauce, chiliflager, salt og peber sammen, og
bland det i fløden.
Pisk den lysegule fløde til flødeskum.
Skær den ovnbagte kylling i mindre tern.
Læg kyllingeternene ned i det ildfaste fad med bananerne og fordel
flødeskummen over.
Bag ved 200 c. til overfladen er gylden (ca. 20-25 min.)
Serveres med ris.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar