Menuen
Cavery bord
Mexicansk enchilada med kylling
Kartoffelsuppe med
crutoner og bacon
Coq au vin med
hasselbach kartofler og champignon
Fransk bondesuppe
med chili, basilikum og grønsager
Osso buco med
champignon, hvidvin og kartoffelmos
Varmrøget laks med
små kartofler og sauce Hollandaise
Mexicansk
enchilada med kylling
6
færdiglavede tortillas
600 g
kyllingefilet, 5 dl vand, 1 dl tør hvidvin, 1 gulerod, 1 løg, 1/2 tsk. salt, 1/2
tsk. peber
Sauce
25 g
margarine, 3 spsk mel, 4 dl kyllingesuppe, 1 dl fløde, 2 spsk syltede jalapenos,
2 tsk oregano,
Salt
og peber, 200 gr. Majs, 100 gr revet ost
Kom
vand og vin i en gryde og få det op at koge inden kyllingefileterne lægges i. Skum
fedtet af vandet og tilsæt finthakket gulerod og løg samt salt og peber. Kog
kødet 15 min til det er mørt.
Tag
kødet op og kog suppen ind i 5 min. Smelt smøret i en gryde og svits det
finthakkede hvidløg. Rør melet i og hæld den varme suppe i lidt efter lidt,
mens der piskes. Tilsæt fløde, jalapenos og oregano. Kog saucen igennem et par
minutter og smag den til med salt.
Skær
kyllingekødet i små terninger. Fordel kødet og majskerner på pandekagerne, hæld
lidt af saucen over og rul dem sammen om fyldet. Læg pandekagerne i et ovnfast
fad og hæld resten af saucen over. Drys osten over og stil fadet midt i ovnen
ved 200° i 15 min.
Kartoffelsuppe med crutoner og bacon
1 kg kartofler
2 porre
5 laurbærblade
Timian til tilsmagning
2 liter vand
4 l hønsebouillon eller vand
5 dl fløde
1 kg bacon
Brødcroutoner sprødbagt firkanter af lyst
brød (ovn eller pande)
Frisk purløg
Start med at skrælle kartoflerne og lige
hakke dem over i nogle små stykker så det ikke tager så lang tid at koge dem.
Derefter skærer du det hvide af porren og hakker det fint. Så svitser du begge
dele i lidt olivenolie i en suppegryde og tilsætter laurbærblade og timian.
Når grønsagerne er svitset i et par
minutter, tilsætter du vand og bouillonterninger og lader suppen simre under
låg i 10 minutter. Imens suppen koger, steger du baconen og skærer den ud i små
tern bagefter.
Når du kan mærke på kartoflerne at de er
ved at være kogte, tager du laurbærbladene op inden du blender suppen,
tilsætter fløden og varmer suppen op så den lige når op at koge.
Server suppen rygende varm og drys lidt
croutoner og ristet bacon på sammen med nogle enkelte strå af purløg.
Coq au vin med hasselbach kartofler og
champignon
2 kg kartofler, 2 kyllinger, 1 l hvedemel, 2
tsk salt og peber, 4 løg, 4 fed hvidløg
2 spsk tomatpure, 1 flaske rødvin, 1 tsk
timian, 4 laurbærblade, 4 spsk hakket persille
1 l hønsebouillon, 1kg champignon, 2
håndfuld grønne bønner
Start med at tænde ovnen på 200°.
Skræl kartoflerne, skær dem i halve og brug
en kokkekniv til at skære dem næsten helt igennem med et par millimeters
afstand. Læg dem på et stykke bagepapir, hvor der er smurt lidt olivenolie på.
Pensl kartoflerne med olivenolie og krydr med flagesalt. Stil dem i ovnen i 45
minutter.
Skær kyllingen i 8 stykker og vend dem mel,
krydret med salt og peber. Brun derefter kyllingestykkerne på alle sider i en
gryde i 10 minutter.
Tag kyllingekødet op og svits de hakkede løg
og hvidløg med tomatpuréen i samme gryde i 1 minut.
Læg kødet tilbage i gryden og hæld rødvinen
ved sammen med timian, hele laurbærblade og persille. Din coq au vin koges i 20
minutter uden låg.
Derefter tilsættes hønsebouillonen og
kyllingen koges videre i 20 minutter under låg.
Imens kyllingen koger, varmes en pande godt
op og champignonerne svitses i olivenolie i 5 minutter.
Bønnerne lægges i kogende vand i 3 minutter
og køles derefter af i koldt vand.
Fransk bondesuppe med chili, basilikum og grønsager
1,5 kg kartofler, 3,5 l vand, 5 gulerødder, 4 fed
hvidløg, chili, 4 spsk salt, 250 g pasta
Ca. 2 l hakkede
tomater, basilikum, 1 håndfuld frisk persille, 1 ps revet ost
Kog pastaen al dente i en gryde med lidt salt og hæld
vandet fra.
Skræl og skær kartofler og gulerødder i grove stykker.
Svits hakkede hvidløg og chili kort i en stor gryde inden kartofler og
gulerødder tilsættes. Svits det hele sammen i endnu 1 min.
Hæld vand, og hakkede tomater i suppen. Lad det simre i
10 min og tilsæt derefter og persille. Lad det simre i yderligere 45 minutter,
inden du hælder pastaen i og smager til med salt og peber.
Revet ost serveres a part
Brød:
1 L. lunkent vand, 4 pk. Gær, 4 æg, 400 g. marganrine
(smeltet) og 2,5 kg. Mel
Osso buco med champignon, hvidvin og kartoffelmos
4 kg kalveskank (som osso buco stykker), 8 dl hvedemel,
4 løg, 8 fed hvidløg, 1 kg champignon, 8 gulerødder
10 tomater, timian, oregano, 16 laurbærblade, 12 dl vand, 8 dl
hvidvin, 4 tsk sukker, 1 l. flåede tomater.
Kartoffelmos:
2 kg kartofler, 12 spsk salt, 240 g smør, 1 l fløde,
Dup osso buco stykkerne med køkkenrulle og skær 2-3
snit gennem hinden i kanten, så de ikke krummer sammen under stegningen. Hæld
melet på en tallerken og bland det med salt og peber. Dup kødstykkerne deri og
steg dem derefter i en stor, varm stegegryde i et par minutter - tag dem
derefter op af gryden igen.
Skær løget over i 4 dele, hak hvidløget groft og kom de
hele champignon i gryden sammen med krydderurterne - svits det et par minutter.
Læg kødstykkerne ned oven på grønsagerne og hæld kalvefonden og hvidvinen ved
så det dækker grønsagerne, men ikke kødet. Krydr med salt og peber. Læg låg på
gryden og skru ned på laveste blus. Lad det simre 30 minutter, vend kødet rundt
i gryden og tilsæt evt. lidt vand. Lad kødet simre videre i 30 minutter og sluk
derefter blusset. Lad kødet stå og trække 20 minutter inden servering.
Kartoffelmos
Kartoflerne koges med salt til de lige er møre og ikke
længere. Dampes kort af med lidt ekstra vand og kværnes til mos. Kog smør,
fløde og mælk op i en gryde sammen med presset hvidløg. Hæld det over
kartoflerne og rør rundt med en træske.
Varmrøget laks:
1 hel lakseside lægges i stegegryde på smurt sølvpapir.
Heri lægges også træsmuld. Gryden sættes ned i grillen hvor der er glødende kul
ilagt i den ene side af grillen. Røgsteges færdig under mellem varme.
Sauce Hollandiase:
½ l past. Æggeblommer legeres over svag varme og
tilføres klaret smør (ca. 750 g – 1 kg)
Smages til med eddike og sukker.
Små kartofler koges møre med salt og serveres a part.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar